A konyhai maradék felhasználása - Az étel új élete

  • A húslevesből megmaradt nagyobb húsadagokat (ha nincs kutyánk, macskánk, amelyik elfogyasztaná) sose dobjuk ki. A főtt csirke-, tyúk-, sertés- vagy marhahús kiválóan alkalmas fasírtba – ha némi friss, nyers darált sertéshússal összekeverjük a pépesített húst, és megfelelően fűszerezzük, kiváló feltétet nyerünk. A főtt csirke- vagy tyúkhús önmagában is finom, fasírtszerű étel lehet (ez a pipiropogós), ha több tojással, és némi finomra metélt petrezselyemmel keverjük ki a masszát. A baromfivagdaltat fűszerezzük a kelleténél több fokhagymával, némi apróra vágott vöröshagymával, gyúrjunk hozzá mennyiségtől függően egy-két zsömlét, adjunk hozzá borsot, sót, ételízesítőt.
  • A gyerekek rákapnak: az ugyancsak a húslevesből származó nagyobb répa- és zsengébb karalábédarabok bepanírozva, kirántva finom csemegének bizonyulnak.
  • Ha egész tyúkot, csirkét, vagy szeletelhető vöröshúst főzünk a húslében, felcsíkozva kerülhetnek salátába, a vöröshúsok szeletei viszont zöldség- vagy gyümölcsmártással, illetve főtt burgonyával körítve laktató főételekké változnak. Az egészben grillezett csirke bendőnkbe még nem került melle szintén betölthet hasonló funkciót. 
  • Néhány főzelék maradványa (leginkább a zöldborsó-, karalábé-, tök-, saláta-, sóska- és spenótfőzelék) három-négy napig gond nélkül eláll a hűtőszekrényben. Perfekt mártásokká alakulnak sertés- vagy marhasültek és krumplipüré mellett.
  • A füstölt szalonna bőre se kerüljön a kukába, mert később jól ízesíti a hétköznapi (nem füstölt hússal gazdagított) bablevest, a lencse- és sárgaborsófőzeléket, a sóskalevest.
  • Két nagyobb porció sertés- vagy marhapörkölt burgonyával, egyéb zöldségekkel és fűszerekkel felturbózva fél óra alatt tálaláskész gulyáslevessé alakítható.
  • Ha nem fogy el az összes bolognai mártás, fagyassza le! Ugyan kiolvasztva már kicsit veszít a frissességéből, így spagettivel tálalva nem fogja elnyerni az azt fogyasztók ízlelőbimbóinak tetszését, azonban mesteri pizzafeltét lehet belőle. Lángossal fogyasztva is nagyon finom!
  • A ránk maradt zsömle, kenyér teljesen hűvös, száraz helyen kiszárítva, megdarálva jó minőségű prézlivé, panírmorzsává alakul. (Ügyeljen rá, hogy a ledarálandó pékárú ne legyen penészes!)
  • Néhány desszertrecept egyik összetevője az édesmorzsa: ezt otthon is előállíthatjuk száraz piskótából, egyes kevert tészták kiszárított darabjaiból.
  • A plöttyedt, de még nem penészes paradicsomtól ne váljunk meg soha: két-három nagyobb darabot érdemes pépessé főzni, majd jégkockatartókban lefagyasztani, később pedig a fagyott zöldséget nejlonzsákba nyomkodni és visszatenni a mirelittárolóba. Télvíz idején a paradicsomkockák jól ízesítenek egyes magyaros ételeket vagy olaszos szószokat.
  • A főtt krumpli, illetve a pityókapüré maradéka alapul szolgálhat egyes kelt tészták (lángos, pogácsa) vagy a tócsni masszájához, de készülhet belőle krumpligombóc vagy burgonyakrokett is.
  • Egyes süteményfélék – főleg a kelt tészta alapúak – jól tűrik a fagyasztó klímáját, nagyobb ízveszteség és állagromlás nélkül kerülhetnek ismét az asztalra. Ha a mikrohullámú sütő legalacsonyabb, gyümölcsaszaló fokozatán olvasztjuk ki a sütit, ismét frissnek fog tűnni!

Népszerű házi praktikák