Cékla készítése, cékla főzése

Hogyan készítsd el a céklát?

  • A cékla sütőben sütve jóval több tápanyagot őriz meg, mintha megfőznéd. 
  • Ha mégis főzöd a céklát, ne nyisszantsd le a "farkincáját", mert több ásványi fog megőrizni.
  • Könnyebben hámozható a cékla, ha a forró vízből való kivétel után hideg vízzel leöntöd és hagyod abban 10-15 percet hűlni, a gumó nagyságától függően.
  • Finomabb lesz a céklasaláta, ha nem cukorral, hanem porcukorral édesíted. (Sokat nem kell használni, ugyanis a cékla édes.)
  • A céklalé több étel színezésére alkalmas: húsvétkor lila lesz tőle a tojás héja, de a krumplipürét is színesítheted vele. A gyerekek a lilás-rózsaszínes burgonyahabot sokkal szívesebben fogyasztják majd!

Népszerű házi praktikák